Vältä kodinkoneiden turhat huoltokäynnit – muista nämä 3 asiaa
Kodinkoneiden, kuten jääkaappien ja astianpesukoneiden, huoltoyksiköillä piisaa töitä. Nämä laitteet ovat jokaisen kodin vakiokalustoa ja siinä piilee syy niiden yleisimpiin ongelmiin – käyttäjät pitävät kodintekniikkaa itsestäänselvyytenä, eikä niihin kiinnitetä tarvittavaa huomiota.
“Olemme ylivoimaisesti Suomen suurin kodinkoneiden huoltaja ja käyntejä sekä kokemusta kertyy koko ajan lisää. Vaikka laitteiden laatu ja toiminnot ovat kehittyneet, vaativat ne edelleen käyttäjältä huomioita, joilla voidaan välttää paljon ongelmia ja sitä kautta huoltokäyntejä”, kertoo kodinkoneiden huollon työnjohtaja Marko Långström.
Tiskikoneiden yleisimmän ongelman voi ratkaista itse minuutissa
Tiskikoneet käyvät monissa kodeissa päivittäin. Ammattikäytössä koneen puhtaanapito ja tarkistus kuuluu rutiineihin, mutta kotona tämä laiminlyödään helposti joko vahingossa tai tietämättömyyttä.
“Tiskikoneiden yleisin ongelma on pohjasuodattimen tukkoisuus. Suodattimeen kertyy rasvaa ja ruoantähteitä, joka aiheuttaa laitteen täyttymisen ja vesi tulee pahimmillaan lattialle asti. Suodatin tulisi puhdistaa ja tyhjentää parin viikon välein, kovin vaativasta toimenpiteestä ei ole kyse”, Långström opastaa.
Jääkaapin käyttöohje luetaan harvoin – moni ei tunne toimintaperiaatteita
Jääkaappien ja pakastimien kohdalla laitteissa ei välttämättä ole mekaanista vikaa kun huolto saa kutsun. Långström arvioi, että kaikista käynneistä 10-15% on käytön opastamista. Turhat käynnit maksavat ja kulut valuvat aina tavalla tai toisella asukkalle, oli se sitten vuokrien nousuna, vastikkeina tai suorina kuluina.
“Moderni jääkaappi-pakastin toimii “No Frost” -periaatteella, joka pyrkii estämään jään muodostumista. Jos kylmälaite täytetään äärimmilleen, ei järjestelmä toimi ja alkaa muodostua jäätä, tuuletin menee jumiin ja laite alkaa lämmetä. Käyttäjälle looginen toimenpide on lisätä tehoa, vaikka sitä tulisi laskea”, Långström ohjeistaa.
Harva kiinnittää huomiota kylmälaitteen takaseinässä oleviin kostauden poistoihin, joiden toiminta vaatii, ettei tuotteita laiteta kiinni takaseinään. Pelkkä tuotteiden asettelu voi välttää huoltokäynnin.
Tässä kolme asiaa, jotka laitteiden käytössä ja huollossa tulisi huomioida
1 – Muista tutustua käyttöohjeisiin ja laitteen toimintaan
Oikein käytettynä laitteet myös kestävät, käyttöikää pidentämällä laitteesta tulee edullisempi ja ekologisempi. Hyvä laite voi poikkeuksellisen huonolla käytöllä olla huonossa kunnossa jo kuukausien päästä – valtaosa huoltotarpeista syntyy laitteen väärästä käytöstä.
2 – Älä laiminlyö omia rutiineja
Pidä laitteet puhtaana, tarkista suodattimet ja pidä ilmanvaihto ja nesteenpoistoväylät auki. Laitteet helpottavat arkemme ja palvelevat käyttäjiä uskollisesti, tee niiden huoltotoimista osa normaaleja siivousrutiineja.
3 – Kun huollon tarve tulee, pidä ohjekirjat tallessa
Liikkuvat huoltoyksiköt ovat hyvin varusteltuja ja huolto asiantuntevaa, on kuitenkin elintärkeää tietää mitä laitetta ollaan tulossa huoltamaan. Kun tiedossa on tarkka merkki ja malli, voidaan huoltoon varautua ja mahdolliset varaosat hankkia tehokkaasti.
Kysyttäessä loppuun ikimuistoisia työkeikkoja, Långströmillä on vastaus valmiina: “Kerran saatiin ilmoitus jatkuvasti piipittävästä jääkaapista. Jääkaapissa ei ole mitään tekniikkaa, joka pitäisi ääntä. Lopulta jääkaapin päällä olevasta kaapista löytyi palohälytin, jonka paristo oli loppumassa.”